ДЕРЖАВНА ПОЛІТИКА У СФЕРІ СМАРТ-СПЕЦІАЛІЗАЦІЇ РЕГІОНІВ - Кудин, Соломія; Федик, Мар’яна (Ekonomìka ta suspìlʹstvo, 2022)
Стаття присвячена розвитку державної політики у сфері смарт-спеціалізації регіонів. Мета дослідження – розробити заходи удосконалення державної регіональної політики у сфері смарт-спеціалізації. Для досягнення мети у процесі дослідження використовуються загально-наукові методи пізнання такі як аналіз (аналіз наукової літератури та експертних думок), синтез (виділення ключових ідей, проблем), індукція та дедукція (на основі вивчення зарубіжного досвіду виокремлення напрямів державної політики у сфері смарт-спеціалізації, що будуть адаптованими до умов регіонального розвитку України в умовах післявоєнного відновлення). У процесі дослідження визначено актуальність смарт-спеціалізації як ключового напряму інноваційного розвитку регіонів; показано суть смарт-спеціалізації та виокремлено її переваги серед інших напрямів інноваційного регіонального розвитку. За результатами проаналізованого зарубіжного досвіду смарт-спеціалізації регіонів Німеччини, Іспанії, Польщі, Фінляндії, Франції, Румунії визначено можливі напрями смарт-спеціалізації в Україні. Стаття містить дослідження поточного стану реалізації політики смарт-спеціалізації регіонів та відображає результати першого етапу збору інформації про інноваційний розвиток Харківської, Одеської, Запорізької областей. У дослідженні зазначається, що результати досліджень повинні бути адаптованими до умов післявоєнного відновлення. В окремих випадках вони вимагають повністю нових досліджень, актуальних майбутній економічній, демографічній та ринковій ситуації в країні. Незалежно від вибору стратегії інноваційного розвитку регіону державна політика повинна бути націлена на результативність, що вимагає повної реорганізації, зміни інструментів, методів та підходів державного управління. Наукову новизну формують практичні рекомендації з вирішення ідентифікованих проблем смарт-спеціалізації регіонального розвитку. Практичне значення дослідження полягає у можливості його реалізації у процесі побудови стратегій регіонального розвитку, що націлені на формування інноваційних кластерів за участі держави, громади та бізнесу.