АКТУАЛЬНІ ТЕНДЕНЦІЇ МИТНО-ТАРИФНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ - Гуцул, Інна; Крисовата, Катерина; Титор, Володимир (Ekonomìka ta suspìlʹstvo, 2022)
У статті досліджено сутність та роль митно-тарифного регулювання у архітектоніці митної політики держави. Виявлено тактичне і стратегічне значення для економіки України ефективне використання спектру митно-тарифних інструментів. Проведено моніторинг специфічних рис митно-тарифної політики у країнах Європейського Союзу. Здійснено аналіз ключових детермінант зовнішньої торгівлі в Україні. Встановлено позитивні тренди експорту та імпорту товарів у 2021 звітному році по відношенню до попереднього періоду. Ідентифіковано найбільших імпортерів та експортерів серед країн світу, а також досліджено позиціонування видів товарів у структурі експортного потенціалу України. Встановлено чинники, що впливають на зовнішньоторговельну політику України на сучасному етапі, в період воєнного стану. Наголошено, що через блокаду російської федерації Україні доцільно диверсифікувати експортні та імпортні потоки у найближчій перспективі. Запропоновано розширити зовнішньоекономічну співпрацю з країнами Латинської Америки, зокрема Мексикою. Систематизовано орієнтири удосконалення митно-тарифного регулювання зовнішньої торгівлі України в умовах глобалізації.