ОСОБЛИВОСТІ СТАНОВЛЕННЯ І РОЗВИТКУ СМАРТ СПЕЦІАЛІЗАЦІЇ У ВІТЧИЗНЯНІЙ ЕКОНОМІЦІ: ТЕОРЕТИКО-ПРИКЛАДНИЙ АСПЕКТ - Брославський, Віталій (Ekonomìka ta suspìlʹstvo, 2025)
Стаття присвячена дослідженню теоретико-прикладних особливостей, становлення і розвитку смарт спеціалізації у вітчизняній економіці: теоретико-прикладний аспект. Виокремлено ключові (основні) категорії смислового моделювання поняття «смарт спеціалізація», які є тісно пов’язаними між собою. Деталізовано підхід, процес, стратегія (тактика), політика, інструмент «смарт спеціалізації», що комплексно розкривають зміст цього багатогранного терміну. проаналізовано особливості становлення і розвитку смарт спеціалізації у вітчизняній економіці. Запропоновано, що запровадження смарт-спеціалізації в Україні у всіх її проявах на концептах потрібно здійснювати шляхом широкого публічного обговорення пріоритетів розвивання її регіонів зі всіма стейкхолдерами: представниками інноваційного бізнесу науковців, агенцій регіонального розвитку, державних і місцевих органів влади.