КОМПЛАЄНС-КОНТРОЛЬ В УПРАВЛІННІ ВИНОРОБНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ - Садовська, Ірина; Мельник, Катерина; Нагірська, Катерина (Ekonomìka ta suspìlʹstvo, 2025)
У публікації досліджено роль комплаєнс-контролю в управлінні виноробною діяльністю як ключового інструмента забезпечення прозорості, законності та стійкого розвитку підприємств галузі. Обґрунтовано, що сучасні виклики глобалізованого ринку вина, зростання вимог споживачів до якості та безпеки продукції, а також посилення регуляторних обмежень зумовлюють необхідність формування ефективних систем внутрішнього контролю та дотримання норм. Комплаєнс у виноробстві трактується не лише як дотримання законодавчих і галузевих стандартів, а й як комплекс управлінських практик, спрямованих на запобігання ризикам шахрайства, корупції, фінансових зловживань та репутаційних втрат. Розкрито функції комплаєнс-контролю, серед яких моніторинг процесів виробництва та збуту, управління ризиками у сфері податкового та митного регулювання, дотримання екологічних стандартів і корпоративної етики. Особливу увагу приділено взаємозв’язку комплаєнсу з системою внутрішнього аудиту та управлінського обліку, що забезпечує своєчасне виявлення порушень і формування превентивних заходів. Проаналізовано зарубіжний та національний досвід упровадження комплаєнс-програм у виноробній сфері, а також перспективи їх адаптації до українських реалій і міжнародних інтеграційних процесів. Зроблено висновок, що впровадження ефективного комплаєнс-контролю у виноробних підприємствах сприяє підвищенню їх конкурентоспроможності, зміцненню довіри інвесторів і споживачів, оптимізації управлінських процесів та формуванню культури доброчесності. Перспективними напрямами подальших досліджень є інтеграція цифрових технологій у комплаєнс-системи, розробка галузевих стандартів і створення платформ для обміну кращими практиками, що підвищить ефективність регуляторного середовища та стабільність розвитку виноробства.