ТЕОРЕТИЧНІ ПІДХОДИ ДО ДЕФІНІЦІЇ «КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА» - Бочко, Олена; Кожушко, Петро (Ekonomìka ta suspìlʹstvo, 2024)
Вивчено існуючі підходи до визначення суті поняття «конкурентоспроможність підприємства», систематизовано та узагальнено їх і запропоновано виділяти порівняльний, ресурсний, ринковий або маркетинговий, продуктовий, атрибутивний, динамічний, функціональний та системний підходи. Вивчено ключові характеристики конкурентоспроможності підприємства та сформовано авторське визначення аналізованого явища. Пропонується розглядати конкурентоспроможність підприємства як комплексне системне поняття, яке уособлює в собі конкурентні переваги конкретного підприємства над іншими за сукупністю усіх визначальних параметрів, що сприяють закріпленню позицій підприємства, вигідніших в порівнянні з конкурентами, на певному ринку у конкретний проміжок часу при визначеному впливі середовища функціонування.