ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ УКРАЇНСЬКОГО ЕКСПОРТУ - Станасюк, Наталія; Паліса, Артур (Ekonomìka ta suspìlʹstvo, 2024)
Стаття присвячена проблемі удосконалення товарної структури експорту. У статті розкрито стратегічний підхід, який використовує держава для активізації та покращення структури експорту, а саме через ухвалення та оновлення Експортної стратегії України та реалізацію економічної політики «Зроблено в Україні». Проведено аналіз динаміки товарної структури експорту України за 2008-2023 рр. Виявлено стійкі тенденції щодо розвитку експорту в Україні та надано їм оцінку. Встановлено, що Україна і надалі експортує переважно аграрну продукцію та іншу продукцію з низьким ступенем обробки. Наведено ТОП-10 країн, з якими Україна має найбільший товарооборот. Виявлено, що із переважною більшістю з них має місце негативне торговельне сальдо. Це підтверджує актуальність активізації політики імпортозаміщення в Україні.