БЮДЖЕТНО-ПОДАТКОВА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ: ОСОБЛИВОСТІ ТА НАПРЯМКИ ВДОСКОНАЛЕННЯ - Огренич, Юлія; Щебликіна, Інна; Сопіна, Анастасія (Ekonomìka ta suspìlʹstvo, 2024)
За умов нестабільності економіки, змінності законодавства, політичної ситуації важливу роль відіграє стабільність податкових надходжень як основного джерела наповнення доходів державного та місцевого бюджету. Визначено, що важливим завданням в рамках бюджетної політки є забезпечення раціонального формування, розподілу фінансових ресурсів, збільшення доходів, формування видатків бюджету, покриття державного боргу, реформування податкової системи, що сприятиме відновленню роботи підприємств, підвищенню рівня життя населення, розвитку економіки. Встановлено, що податкова політика відіграє важливу роль в організації процесу нарахування, сплати податків і зборів, здійсненні їх правового регулювання, підвищенні ефективності податкової системи, а також створенні умов для розвитку бізнесу шляхом зниження податкового навантаження, що сприятиме відновленню економіки. Доведено важливість здійснення виваженої бюджетно-податкової політики, що впливає на макроекономічні показники, стан економіки в цілому. У статті проаналізовано існуючі підходи науковців до визначення дефініцій «бюджетна політика», «податкова політика» та визначено їх роль у забезпеченні економічного розвитку та соціального добробуту. Досліджено особливості бюджетно-податкової політики України та проаналізовано структуру доходів бюджету. Здійснено аналіз державного боргу та досліджено динаміку зовнішнього і внутрішнього боргу. Проаналізовано прогнозні показники бюджетно-податкової політики України та розглянуто зарубіжний досвід бюджетно-податкової політики. Визначено проблеми бюджетно-податкової політики України та сформовано напрямки її вдосконалення: впровадження податкових пільг (з урахуванням наслідків воєнних дій); формування програм підтримки середнього та крупного бізнесу; вдосконалення законодавства в напрямку створення умов для залучення іноземних інвестицій; вдосконалення інвестиційної політики та податкового законодавства з урахуванням досвіду країн ЄС; надання податкового кредиту для підприємств при проведенні науково-дослідних робіт; розробка програм підтримки для підприємств, які мають стратегічне значення; розробка плану заходів з погашення зовнішнього та внутрішнього боргу; підвищення контролю за використанням коштів місцевого бюджету.