РОЗВИТОК ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ: ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ - Дашко, Ірина; Череп, Олександр; Михайліченко, Любомир (Ekonomìka ta suspìlʹstvo, 2024)
В статті визначено особливості використання технологій штучного інтелекту (ШІ) та виділено його основні переваги та недоліки. Досліджено історію виникнення поняття «штучний інтелект» та визначено яку роль він виконує в сучасному суспільстві. Досліджено топ інноваційних компаній за рівнем впровадження інновацій з метою аналізу переваг використання ШІ. Визначено, що рейтинг інноваційності очолюють такі компанії, як: ServiceNow, Workday та Salesforce.com. Визначено, що досліджувані компанії, які займаються створенням програм та просуванням ШІ зайняли першість в рейтингу. Визначено, що впровадження ШІ в бізнес-процеси максимізує прибутки, скорочуючи при витрати та простої. Зображено реалізацію ідеї щодо технологій штучного інтелекту в сьогоднішню реальність. Проаналізовано динаміку ринку ШІ в Україні. Виокремлено ключові переваги та недоліки використання ШІ. З’ясовано, що основними перевагами вважається створення онлайн-медичних консультантів, фінансових аналітиків, чат-ботів, оптимізаційних технологій щодо доставки товарів, аналіз потреб споживачів та підвищення прибутковості компаній через генерацію продаж. Зазначено, що ключовими в ШІ є ризики кіберзагроз, порушення приватності людини в інтернеті, спотворення інформації та можлива загроза людині як розумній істоті, в плані її повної заміни на ШІ. Зазначено, що наразі ШІ не може повністю розуміти мову, на відміну від людей, які можуть перекладати машинну мову. Зроблено висновки щодо особливостей використання штучного інтелекту.