ІМІДЖЕВА ТА СТРАТЕГІЧНА ФУНКЦІЯ ТОРГОВЕЛЬНОЇ МАРКИ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ - Захарченко, Аліна; Могила, Роман; Раєвський, Сергій (Ekonomìka ta suspìlʹstvo, 2025)
В умовах цифрової трансформації та посилення ринкової конкуренції акцент зміщується з якості продукту на його персоніфікований образ. Цей образ, створюваний успішною торговельною маркою, стає ключовим інструментом диференціації. Таким чином, торговельна марка набуває статусу не просто маркетингового елементу, а стратегічного активу, що вимагає глибокого аналізу її місця і ролі в системі управління конкурентоспроможністю. Ефективне використання марки дозволяє отримати довгострокові конкурентні переваги. Успіх підприємства залежить від конкурентоспроможності його торговельної марки, що є комплексною системою, яка охоплює три рівні. Перший — конкурентний потенціал, що формується внутрішніми ресурсами та можливостями компанії. Другий — конкурентна позиція, що відображає місце бренду на ринку та його сприйняття споживачами. Третій — вартість торговельної марки (бренд-капітал), що є фінансовим виміром успішності, який накопичується завдяки репутації та лояльності клієнтів. Таким чином, ефективне управління цими трьома рівнями дозволяє підприємству зміцнювати свої позиції та досягати довгострокового успіху. Ця методологія забезпечує ефективну інтеграцію нематеріальних активів в управлінський контур підприємства, що є критично важливим для забезпечення стратегічного розвитку та досягнення стійких конкурентних переваг.