ВПЛИВ ІНСТРУМЕНТІВ БІЗНЕС-АНАЛІТИКИ НА РОЗВИТОК ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Чернін, Олександр (Ekonomìka ta suspìlʹstvo, 2025)
У цій статті досліджується вплив інструментів бізнес-аналітики на розвиток цифрової економіки України. Дані інструменти відіграють важливу роль у стимулюванні інновацій, підвищенні продуктивності та покращенні прийняття рішень, що є ключовими факторами для успіху в цифрову епоху. В умовах становлення сучасного підходу до бізнес-аналітики не можна не відмітити актуальність цифрової трансформації, що надає нові та широкі можливості для аналізу даних і для прийняття рішень, оскільки саме цифровий підхід в повній мірі дає змогу глибоко виявляти й аналізувати потреби клієнтів, вдосконалювати різноманітні бізнес-процеси через прискіпливу оцінку та розуміння ринкових тенденцій. Повсякчасне зростання кількості та складності економічних зав’язків, суттєве розширення меж господарювання та інтересів бізнесу, посилення динамічності, нестабільності та непередбачуваності ситуації зумовлює значне ускладнення управління діяльністю, що, у свою чергу спонукає керівників бізнесу вдаватися до послуг експертів з вирішення широкого кола питань – аналітиків, яких сьогодні називають агентами або ініціаторами змін. Як нова аналітична концепція організації, бізнес-аналіз передбачає виявлення потреб зацікавлених сторін, виявлення причин виникнення проблем, обґрунтування можливих їх варіантів вирішення, що відповідають інтересам зацікавлених сторін, а також формування пропозицій щодо подальшого успішного розвитку бізнесу. Завдяки бізнес-аналітиці забезпечується оптимізація процесу управління бізнесом, розвиток бізнес-діяльності, пошук нових можливостей і варіантів виходу компанії на більш високий рівень. Отже, наше дослідження присвячено вивченню вагомої ролі інноваційних процесів і технологій задля розробки і вдосконалення якісних підприємницьких стратегій з метою досягнення максимального ефекту бізнес-процесів, а також передбачає новий концептуальний підхід як у обробці інформації, так і в цілях та особливостях проведення дієвого аналізу для надання можливості організаціям перетворити аналітичну роботу на невід'ємну складову успішного ведення бізнесу.