ОПТИМІЗАЦІЯ СТРУКТУРИ ІННОВАЦІЙНОГО КЛАСТЕРА НА КОНКУРЕНТНИХ ЗАСАДАХ В УМОВАХ ВІЛЬНОГО РИНКУ - Рахметулина, Ж. Б.; Покатаєва, О. В.; Трохимець, О. І.; Гнатенко, І. А.; Рубежанська, В. О. (Fìnansovo-kreditna dìâlʹnìstʹ: problemi teorìì̈ ta praktiki (Online), 2021)
Анотація. В умовах розвитку інноваційної економіки важливим є створення нових кластерних форм і моделей спільної діяльності, що максимально повно враховували б цілі та потенціал учасників та особливості територіальної локалізації взаємодії суб’єктів економічної діяльності однієї або суміжних галузей економіки. У зв’язку з цим актуальними напрямами дослідження є розроблення інструментарію ефективної взаємодії учасників інноваційних кластерів з метою підвищення їхньої конкурентоспроможності та забезпечення стабільного розвитку кластера в цілому. Мета статті — моделювання раціональної структури інноваційного кластера для підвищення конкурентоспроможності його учасників. Пряме використання численних моделей і методів аналізу й оптимізації реальних кластерних структур — достатньо важке через складність і велику розмірність такого роду завдань, але можливе, якщо для опису асоційованої діяльності учасників інноваційного кластера будувати імітаційну модель, що повинна містити в агрегованій формі всю наявну інформацію про модельований процес, і для її дослідження використовувати декомпозиційний підхід. За допомогою економіко-математичного моделювання розраховано імітаційну модель, орієнтовану на вибір оптимальної структури кластерного об’єднання, раціонального складу його учасників, а також цілей їхньої асоційованої діяльності у складі кластера. При цьому для визначення напрямків побудови такої моделі з усього спектра специфічних властивостей інноваційного кластера обрано ті, що визначають його економічний зміст як особливої модельованої конструкції. Запропонована імітаційна модель може бути використана для проведення кількісної оцінки доцільності створення територіально-виробничого об’єднання кластерного типу за умов більш повного врахування специфіки території (регіону) розташування кластера, особливостей галузевої належності його потенційних учасників, ступеня сприяння інституційному середовищу такій асоційованій взаємодії для конкретних учасників і конкретної територіально-локалізованої економічної системи. Ключові слова: інноваційний кластер, конкурентоспроможність, економіко-математичне моделювання, імітаційна модель, декомпозиція. Формул: 19; рис.: 1; табл.: 0; бібл.: 14.