РОЗВИТОК ТА РІВЕНЬ ЕФЕКТИВНОСТІ ТОРГОВЕЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВАМИ РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ - Н.В. Коваль; Н.Л. Корженівська; Е.В. Добровольська (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка, 2023)
Розвиток торговельної діяльності відбувається у відповідності до діючої Концепції розвитку внутрішньої торгівлі України. Швидкими темпами змінюються споживчі уподобання, асортиментна кон’юнктура, розширення впливу географічних та видових можливостей представлених товарів. Здійснений аналіз внутрішніх змін в обсягах товарообороту підприємств в розрізі товарних груп, господарюючих суб’єктів на рівні країни та окремих її регіонів дозволив аргументувати та обґрунтував важливість дотримання сукупності принципів організації торгівлі, рівноваги попиту і пропозиції, купівельної спроможності, економічної обґрунтованості та окупності. Використані методи авторських узагальнень, аналітично-статистичних розрахунків, порівнянь дозволили систематизувати цифровий матеріал дослідження та обґрунтувати висновки щодо стану та динаміки розвитку торговельної діяльності України, а також Хмельницької області, як одного з її регіонів. Проведене дослідження акцентує увагу на мережевому маркетингу, як однієї з форм розвитку і удосконалення торгівлі та визначення необхідної номенклатури і вузьких місць в діяльності суб’єктів торгівлі, в тому числі ринків. Аргументовано перспективність використання електронної комерції (купівлі-продажу), що значно розширює можливості здійснення торговельної діяльності як для покупців, так і підприємств торгівлі. Пропонується враховувати вплив демографічної безпеки, як одного з чинників, що формує товарну політику країни та її експортний потенціал. Визначено, що вплив на збільшення показників товарообороту має екстенсивний фактор зростання цін на спожиті товари, що певним чином вносить викривлення у сприйняття цифрової інформації. Використання інноваційних технологій, сучасних методів прийняття управлінських рішень у сфері маркетингу, логістики дозволяє удосконалювати процес торгівлі, задовольняти попит споживачів і забезпечувати ефективність підприємств торговельної сфери діяльності.