ТЕХНОЛОГІЇ МАРКЕТИНГУ В УПРАВЛІННІ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ - Кіцак, М.М.; Лопащук, В.О. (Aktualʹnì problemi rozvitku ekonomìki regìonu (Online), 2025)
В статті розглянуто основні теоретичні положення використання технологій маркетингу як неформального інституту в управлінні територіальними громадами. Метою статті є удосконалення існуючих теоретико-прикладних положень впровадження інструментів маркетингового управління в діяльність територіальних громад з метою підсилення їх конкурентної позиції. Обґрунтовано актуальність та доцільність використання маркетингу в управління громадою як адміністративно-територіальною одиницею, важливість маркетингових технологій в якості інструменту управління конкурентоспроможністю громади. Маркетинг територіальної громади запропоновано розглядати як процес муніципального управління на користь суб'єктів регіональної влади та жителів території, метою якого є просування та розвиток економіко – соціальної системи громади, за рахунок використання та створення конкурентних переваг, на основі нових інноваційних технологій, як у процесі створення нових продуктів та послуг, так і в системі  муніципального управління. Доведено, що використання тих чи інших маркетингових інструментів в управлінні територіальною громадою залежить від етапу розвитку регіонального управління та горизонту рішень, що приймаються місцевою владою. Сформовано перелік найбільш поширених інструментів: визначення цілей розвитку територіальної громади на основі застосування інструментів маркетингової аналітики; формування програм розвитку муніципального утворення на основі застосування баз даних та визначення цільових орієнтирів; реалізація комплексу програм регіонального розвитку шляхом обґрунтування вибору ринків, можливостей застосування кластерних технологій, формування мережевих структур. Визначено основні завдання маркетингу як інструменту розвитку громади. Розглянуто функціональний аспект маркетингу територіальної громади. Визначено ключові напрямки регіонального управління та можливість їх реалізації на основі маркетингового підходу є свідченням актуальності застосування маркетингових технологій. Досліджено сутність бенчмаркінгу в рамках розробки стратегії розвитку території. The article considers the main theoretical provisions of the use of marketing technologies as an informal institution in the management of territorial communities. The purpose of the article is to improve the existing theoretical and applied provisions of the implementation of marketing management tools in the activities of territorial communities in order to strengthen their competitive position. The relevance and expediency of using marketing in the management of a community as an administrative-territorial unit, the importance of marketing technologies as a tool for managing the competitiveness of a community are substantiated. Marketing of a territorial community is proposed to be considered as a process of municipal management for the benefit of regional authorities and residents of the territory, the purpose of which is to promote and develop the economic and social system of the community, through the use and creation of competitive advantages, based on new innovative technologies, both in the process of creating new products and services, and in the municipal management system. It is proved that the use of certain marketing tools in the management of a territorial community depends on the stage of development of regional management and the horizon of decisions made by local authorities. A list of the most common tools has been formed: determining the goals of the development of a territorial community based on the use of marketing analytics tools; forming programs for the development of a municipal entity based on the use of databases and defining target benchmarks; implementing a set of regional development programs by substantiating the choice of markets, the possibilities of applying cluster technologies, and the formation of network structures. The main tasks of marketing as a tool for community development have been determined. The functional aspect of marketing of a territorial community has been considered. The key areas of regional management have been determined and the possibility of their implementation based on a marketing approach is evidence of the relevance of the use of marketing technologies. The essence of benchmarking has been investigated within the framework of developing a territorial development strategy.