Обґрунтування функціонально-організаційної моделі збереження здоров’я та професійної працездатності військовослужбовців у воєнний та в мирний (повоєнний) час - Tkalenko, О. М. (Ukraïnsʹkij žurnal vìjsʹkovoï medicini, 2023)
Мета: науково обґрунтувати та розробити функціонально-організаційну модель збереження здоров’я та професійної працездатності військовослужбовців в воєнний та в мирний (повоєнний) час. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження слугували законодавчі та нормативно‐правові акти з питань охорони здоров’я та оборони України, керівні документи з питань стандартизації та медичного забезпечення Збройних Сил України та інших складових сил оборони, стандарти НАТО, наукові публікації щодо пацієнт-орієнтованого підходу в клінічній практиці, стандартизації медичного забезпечення військ, результати власних досліджень. Методи дослідження: системного аналізу, концептуального моделювання, бібліографічний. Результати. На основі комплексного аналізу нормативних документів, наукових публікацій та результатів власних досліджень, науково обґрунтована функціонально-організаційна модель збереження здоров’я та професійної працездатності військовослужбовців в воєнний та в мирний (повоєнний) час, яка ґрунтується на комплексному та системному підході щодо організації медичної допомоги на засадах єдиного медичного простору, запровадження принципів пацієнт-орієнтованої моделі медичної допомоги, проактивної інтегрованої консультативної психіатричної допомоги та відповідає медичним стандартам НАТО і медико-технологічним документам МОЗ України. Визначені концептуальні підходи та перспективні напрями щодо подальшого розвитку комплексної функціонально-організаційної моделі збереження здоров'я та професійної працездатності військовослужбовців в мирний та воєнний час, які стосуються усіх складових: нормативно-правової, організаційної, кадрової, матеріально-технічної, інформаційної, комунікативної, контрольної, моніторингу та оцінки діяльності системи на галузевому рівні. Висновки. Розроблена функціонально-організаційна модель збереження здоров’я та професійної працездатності військовослужбовців в воєнний та в мирний (повоєнний) час спрямована на оптимізацію лікувально-профілактичного забезпечення військовослужбовців у відповідності до сучасних вимог доказової медицини та стандартів НАТО.