Прогностичне оцінювання ефективності розробленої функціонально-організаційної моделі збереження здоров’я та професійної працездатності військовослужбовців у воєнний та мирний (повоєнний) час - Tkalenko, О. М. (Ukraïnsʹkij žurnal vìjsʹkovoï medicini, 2024)
Мета дослідження. Узагальнити результати незалежної експертної оцінки прогностичної ефективності обґрунтованої, розробленої та впровадженої за більшістю компонентів функціонально-організаційної моделі збереження здоров’я та професійної працездатності військовослужбовців у воєнний та в мирний (повоєнний) час. Матеріали та методи дослідження. Експертна група включала 22 висококваліфікованих фахівців у сфері військової охорони здоров’я. Експертне оцінювання проводилось шляхом заповнення спеціально розробленої анкети, з використанням п’ятибальної оціночної шкали елементів моделі, з дотриманням принципу анонімності експерта. Отримані від експертів анкети підлягали обробці та аналізу по кожному складовому елементу системи, який оцінювався. Підраховувались середньоарифметичні значення оцінок в балах, середньоквадратичні відхилення, стандартна похибка середньої величини та коефіцієнт варіації. Результати дослідження. За результатами незалежної експертної оцінки встановлено високу прогностичну ефективність запропонованій моделі за кожним представленим до розгляду критерієм: орієнтованість на підвищення якості медичної допомоги військовослужбовцям – 4,1±0,11; впровадження стандартів НАТО – 4,0±0,12; спрямованість на вчасне виявлення та лікування розладів психіки у комбатантів – 4,2±0,15; орієнтованість на покращення поінформованості та залученню військовослужбовців до відповідального ставлення до здоров’я – 4,3±0,15; спрямованість на удосконалення післядипломної освіти військових лікарів – 4,4±0,17; забезпечення раціонального використання ресурсів – 3,7±0,17. Висновки. Узгоджена оцінка залучених експертів щодо прогностичної ефективності розробленої та впровадженої за більшістю компонентів функціонально-організаційної моделі збереження здоров’я та професійної працездатності військовослужбовців у воєнний та в мирний (повоєнний) час обґрунтовує доцільність її практичного використання.