Педагогічні умови формування здоров’язбережувальної компетентності учнівської та студентської молоді в умовах ступеневої освіти - Otravenko, O.V. (Zdorov'i︠a︡, sport, reabilitat︠s︡ii︠a, 2016)
У статті особлива увага приділяється теоретичному обґрунтуванню педагогічних умов формування здоров’язбережувальної компетентності учнівської та студентської молоді в умовах ступеневої освіти. Визначено, що здоров'язбережувальна компетентність – це комплекс знань, умінь, ставлень та цінностей, які спрямовані на збереження й зміцнення здоров'я. Нами виявлені наступні педагогічні умови формування здоров’язбережувальної компетентності учнівської та студентської молоді: забезпечення взаємозв’язку теоретичної і практичної підготовленості учнів та студентів за допомогою системного формування теоретичних знань про стан здоров’я та свідоме ведення здорового способу життя; створення здоров’яззбережувального середовища, що спрямоване на виховання свідомого та дбайливого ставлення до власного здоров’я, позитивне відношення учнів та студентів  до самостійних занять фізичними вправами; розробки системи засобів, що спрямовані на формування здоров’язбережувальної компетентності учнівської та студентської молоді з впровадженням методики проведення розтягувань та дихальних вправ.