СУТНІСТЬ І ПРІОРИТЕТНІСТЬ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ДЛЯ МІЖНАРОДНОГО БІЗНЕСУ - Bondar, A.O. (Aktualʹnì problemi rozvitku ekonomìki regìonu (Online), 2023)
Встановлено, що в умовах сьогодення низка вітчизняних підприємців шукають рішення відносно відновлення власного бізнесу, а також унеможливлення ризиків, що виникають в ході 4 промислової революції. За підсумками інформаційних агентств до 2030 року можуть зникнути близько чверті наявних робочих місць. При цьому найбільш вразливими спеціальностями є ті, що можуть бути замінені цифровим штучним інтелектом, та роботизацією. Додатково актуальності набуває також модель циркулярної економіки, а саме відновлення ресурсів, переходу на різноманітні чисті джерела енергії, переробки відходів, та поліпшення систем медицини, що стало досить актуальним в період загострення пандемії COVID-19. Також значним чином факт збройної агресії РФ проти України вплинув на світове економічне середовище, через перерозподіл сфери впливу країн в різних галузях. Щодня в міжнародному бізнес-середовищі використовується достатня кількість програм, засобів автоматизації, інструментів комунікацій, сервісних засобів, які оптимізують роботу суб’єктів господарювання в різних секторах економіки. Лідерами в сегменті цифрової трансформації є: США, Китай, Ізраїль, Японія, Канада, Австралія, Об’єднані Арабські Емірати. В кожного «цифрового лідера» міжнародного ринку є власні методи, концепції і «digital-стратегії» по цифровій трансформації, що є актуальними і для вітчизняного сектору. Метою статті полягає в досліджені сутності і пріоритетності цифрової трансформації для міжнародного бізнесу. Для досягнення поставленої мети у статті використано: теоретико-методологічні положення цифрової економіки, міжнародних економічних відносин, реінжинірингу, та цифрового управління пов’язані із сформованою проблематикою дослідження. Інформаційною основою виконання дисертаційного дослідження є міжнародні нормативні і законодавчі акти, науково-дослідні практики, монографії, публікації, аналітичні звітності. У статті досліджено  пріоритетність цифрової трансформації для міжнародного бізнесу. В основі дослідження покладено узагальнення сутності і змісту поняття «цифрова трансформація», досліджено структуру процесів цифровізації міжнародних економічних відносин, наведено схематичні процеси, що відбуваються під час цифрової трансформації. Науковою новизною дослідження виступає оновлення наявних теоретичних і методичних положеннь по цифровій трансформації міжнародного бізнесу, а також структуризація пріоритетів під час цифрової трансформації. Результати наукового процесу можуть бути застосовані для апробації міжнародного досвіду цифрової трансформації бізнес-середовища, для вітчизняних суб’єктів міжнародного бізнесу.