Бухгалтерський облік як інструмент оцінки індикаторів досягнення цілей сталого розвитку - Bezdushna, Yuliia; Prodanchuk, Mykhailo; Panchenko, Оlha; Storozhuk, Tetiana; Kucher, Lesia (Agricultural and resource economics, 2024)
Мета. Метою дослідження є обґрунтування функціональності бухгалтерського обліку як інструмента моніторингу індикаторів досягнення Цілей сталого розвитку (ЦСР). Методологія / методика / підхід. У дослідженні використано такі методи: узагальнення й формалізації (для систематизації досліджуваної інформації та представлення запропонованої оцінки), економіко-статистичний аналіз (для оцінки стану й тенденцій індексу досягнення ЦСР), кореляційний і регресійний аналіз (для розрахунку впливу факторів на Індекс ЦСР), графічний і табличний (для візуального представлення даних). Результати. На прикладі сільськогосподарських підприємств доведено важливість проведення моніторингу індикаторів досягнення ЦСР на мікрорівні. Зокрема розвинуто корпоративний рівень досліджень політики сталого розвитку, який декларує мету досягнення ЦСР як невід’ємну частину бізнес-моделі підприємства. Установлено, що поряд із глобальним моніторингом індикаторів досягнення ЦСР, який базується на статистичних даних окремих країн, важливим є відповідний моніторинг на рівні окремих підприємств. Такий моніторинг запропоновано здійснювати з використанням інструментів і методів бухгалтерського обліку. Для здійснення комплексного моніторингу запропоновано алгоритм облікового забезпечення аналізу й оцінки індикаторів досягнення ЦСР сільськогосподарським підприємством. Алгоритм включає чотири етапи: визначення мети, параметрів й обсягів аналізу; інвентаризація діяльності, збір і документування галузевих індикаторів досягнення ЦСР; визначення, аналіз (кореляційний, регресійний) та оцінка галузевих факторів впливу на індикатори досягнення ЦСР; інтерпретація результатів та узагальнення їх у звітності. Для врахування даних, що не мають фінансового виразу, розроблено три шкали оцінки якісних параметрів впливу діяльності (продукту) на досягнення соціальних та екологічних ЦСР. Також запропоновано підхід для оцінювання ризику й невизначеності результатів дослідження за розробленим алгоритмом. Оригінальність / наукова новизна. Запропоновано алгоритм облікового забезпечення аналізу та оцінки індикаторів досягнення ЦСР сільськогосподарським підприємством, який, на відміну від наявних, дає можливість ураховувати показники, що не мають фінансового виміру. Розроблений алгоритм декларує розширення функціональності бухгалтерського обліку, доповнюючи її функцією моніторингу індикаторів досягнення ЦСР. Теоретичний складник досліджень містить удосконалену класифікацію бухгалтерського обліку з урахуванням критеріїв сталого розвитку. Практична цінність / значущість. Результати дослідження можуть бути використані сільськогосподарськими підприємствами різних розмірів, спеціалізацій і форм власності, які прагнуть провадити свою діяльність у векторі сталого розвитку з метою виявлення проблемних місць і формування альтернатив вирішення наявних проблем.