ДОСЛІДЖЕННЯ МОДИФІКОВАНОГО АВТОГЕНЕРАТОРА ХАОТИЧНИХ КОЛИВАНЬ НА ОСНОВІ ЄМНІСНОЇ ТРИТОЧКИ - Бойко, М.М. (Nauka ì tehnìka povìtrânih sil zbrojnih sil Ukraïni (Online), 2025)
З розвитком теорії динамічного хаосу стало відомо, що за допомогою її досягнень можливо вирішувати завдання щодо підвищення завадозахищеності систем передачі інформації між повітряними суднами, використовуючи хаотичні процеси в якості носія інформації. Удосконалення таких систем обґрунтовано актуальністю проблематики захищеності радіосигналів під час ведення бойових дій. У статті розглядається двокаскадний автогенератор детермінованого хаосу на основі ємнісної триточки з використанням біполярного транзистора з ємнісним зв’язком. Проведено комп’ютерне моделювання модифікованого автогенератора. Наведені та проаналізовані псевдофазові портрети, амплітудно-частотні спектри та часові залежності отриманих коливань. Встановлено значення параметрів модифікованого автогенератора, при яких здійснюються хаотичні коливання. Розглянуту схему автогенератора можливо використовувати при розробці систем передачі інформації між повітряними суднами для підвищення скритності.