Технології журналювання кіберінцидентів : сучасний стан і перспективи розвитку - Vasylyshyn, Sviatoslav; Vlasiuk, Ihor; Susukailo, Vitalii (Social development & security, 2025)
Мета роботи: аналіз проблем нормативного регулювання процедури журналювання кіберінцидентів в умовах України, огляді методів реалізації технологій аналізу журналів та способів оцінки їх ефективності, а також в аналізі основних напрямів застосування можливостей штучного інтелекту у вказаних цілях. Метод дослідження: cистемно-порівняльний аналіз. Результати дослідження: Окреслено та систематизовано основні проблеми з якими зустрічаються академічні дослідники, розробники програмного забезпечення та системні адміністратори при дослідженні проблеми ефективності автоматизації процесів журналювання кіберінцидентів, порівняльній оцінці функціональності і ефективності їх існуючих реалізацій, впровадження моделей штучного інтелекту у вказані процеси та виділено основні шляхи подолання вказаних проблем. Теоретична цінність дослідження: Дослідження дозволяє на основі аналізу актуальних нормативних документів, останніх наукових і корпоративних публікацій та змісту репозитаріїв програмного забезпечення з відкритим кодом провести теоретичне узагальнення актуального рівня існуючих та перспективних технологій журналювання кіберінцидентів. Практична цінність дослідження: Результати дослідження дозволяють фахівцям в галузі кібербезпеки систематизувати критерії оцінки в процесі вибору, розробки, апробації, системної інтеграції та аудиту засобів журналювання кіберінцидентів. Цінність дослідження: В національному науковому просторі практично відсутні узагальнюючі публікації по проблемі комплексного аналізу стану і перспектив технологій журналювання кіберінцидентів, які б розглядали проблему в контексті українських реалій. Обмеження дослідження: Для реалізації більшості окреслених підходів до вдосконалення та інтелектуалізації процедур журналювання кіберінцидентів треба враховувати потребу в значних фінансових і обчислювальних ресурсах. Тип статті: оглядово-аналітичний.