РЕАЛІЗАЦІЯ ДАТА-ЦЕНТРИЧНОГО МОДЕЛЕОРІЄНТОВАНОГО ПРОЕКТУВАННЯ ЗЕНІТНОЇ РАКЕТНОЇ СИСТЕМИ ТА ОПТИМІЗАЦІЯ ПРОЦЕСУ РОЗРОБКИ З ВИКОРИСТАННЯМ ЕВОЛЮЦІЙНИХ АЛГОРИТМІВ - Скорик, А. Б.; Ярош, С. П.; Гриценко, П. М. (Nauka ì tehnìka povìtrânih sil zbrojnih sil Ukraïni (Online), 2025)
У статті розглядається задача оптимізації процесу розробки зенітної ракетної системи в рамках дата-центричного моделеорієнтованого проектування (DCMDE). Наведено математичну модель задачі, яка враховує S-подібний характер залежності якості зенітної ракетної системи від часу та витрат, розбиття процесу розробки на декілька фаз, а також обмеження на час, вартість та мінімально допустиму якість. Введено функцію ефективності проектування, що дозволяє оцінити співвідношення між якістю зенітної ракетної системи та витратами на її розробку. Описано практичний досвід реалізації моделі DCMDE для прискореної розробки зенітної ракетної системи в умовах військового стану, зокрема особливості застосування підходу на різних етапах проектування. Для розв’язання задачі багатокритеріальної оптимізації застосовано еволюційний алгоритм.