Екологічна безпека в контексті шкідливих чинників промислових викидів як умова гігієни праці і безпеки життєдіяльності людини - Semyriahyn, Sergiy; Petryshchev, Artem; Zhuravel, Mykola; Zhuravel, Serhii; Lazutkin, Mykola; Tsymbal, Bohdan (Social development & security, 2023)
Мета роботи: попередження ускладнень при дотриманні гігієни праці робітників промислових підприємств та зниження шкідливого впливу на мешканців прилеглих територій промислових димових газів завдяки графічному представленню, систематизації та аналізу впливу технологічних параметрів на показники сіркоочищення газоподібних викидів Метод дослідження: в якості основних методів дослідження використовували аналітичний метод та математичне моделювання Результати дослідження: завдяки промисловим даним графічно виражено подвійні залежності ступеню сіркоочишення димових газів від температурних умов процесу, об’єму газу, що поступає на очищення, та об’єму газу, що поступає на рециркуляцію. Побудовано відповідні лінійні математичні моделі. Це дає можливість оптимізувати технологічні показники із подальшим регулюванням процесу сіркоочищення щодо підвищення його ефективності. Досягнення зниження забруднення димових газів діоксидом сірки сприяє запобіганню ускладнень при дотриманні гігієни праці робітників металургійних підприємств зменшенню шкідливого впливу на здоров'я населення регіонів, наближених до виробничої зони. Практична цінність дослідження: на основі промислових даних визначено подвійні залежності, що дозволяє досягати певних значень ступеня сіркоочищення димових газів при регулюванні технологічних параметрів десульфурації із встановленням найбільш раціональних показників. Отримані результати можуть бути використані у оптимізації виробничого процесу промислових підприємств, діяльність яких супроводжується газоподібними викидами із вмістом сірки. Цінність дослідження: побудовано математичні моделі подвійних залежностей ступеня сіркоочищення від технологічних параметрів процесу фільтрації димових газів в промислових умовах. Отримані результати представлено у вигляді рівнянь. Для більшої показовості побудовано подвійні графіки із нанесенням точок промислових показників та лінії отриманої моделі. Майбутні дослідження: розвиток майбутніх досліджень можливий в напрямку оптимізації побудованої математичної моделі. Тип статті: розрахунково-практичний та аналітичний. Ключові слова: десульфурація, математичне моделювання, безпека, праця.