Aspekti teorije regulacije i politički uticaj stručnjaka - Nestorović, Žarko (Mednarodno Inovativno Poslovanje, 2023)
Preraspodela društvenih i prirodnih bogatstava jedne zemlje je rezultanta delovanja različitih društvenih sila koje se uglavnom definišu kao interesi. Pojedinci sa istim interesima mogu se smatrati pripadnicima jedne interesne grupe. Određene interesne grupe nastoje da ostvare kontrolu nad društvenim i prirodnim bogatstvima. Ovaj fenomen se racionalizuje kroz teoriju regulacije. Preraspodela društvenog bogatstva kao i uticaj pojedinih društvenih grupa u toj preraspodjeli može se objasniti političkim uticajem odnosno uspostavljanjem pravnog sistema koji reguliše status pojedinih društvenih grupa. Politički sistem zasnovan na izborima odnosno na demokratskim procesima i principima, zahteva osvajanje dovoljnog broja glasova za uređenje pravnog sistema jednog društva. Neophodan uslov za osvajanje dovoljnog broja glasova jesu sredstva koja se ulažu u izbornu kampanju kao i podrška birača. U tom smislu analiziran je uticaj društvene grupe eksperata na politički sistem. U ovom radu učinjeni su napori da se objasne pojedini uticaji koji postoje u praksi savremene ekonomske politike.