ФОРМАЛІЗАЦІЯ ЗАВДАННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ СИСТЕМИ КОНТРОЛЮ ПАРАМЕТРІВ ОБ'ЄКТА СПОСТЕРЕЖЕННЯ - Іванченко, О. В.; Босенко, В. С. (Sistemi ozbroênnâ ì vìjsʹkova tehnìka (Online), 2025)
В статті розглянута концепція контролю параметрів об’єкта спостереження на основі використан- ня компонентів штучного інтелекту. Актуальність висунутої концепції полягає у спільному застосуванні засобів автоматизації та конвеєра машинного навчання, що дозволить вдосконалити процес визначення й контролю параметрів об’єкта спостереження. У відповідності до висунутої концепції авторами статті запропонована до розгляду спрощена блок-схема функціонування інтелектуальної системи контролю пара- метрів об’єкта спостереження. На основі комплексного підходу виконано формалізацію завдання забезпе- чення ефективного функціонування розробленої системи з урахуванням певних умов та обмежень. В якості базового математичного апарату для визначення імовірнісних показників ефективності функціонування пропонується застосовувати байєсовські мережі.