«WORDWALL» ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ ІСТОРИЧНИХ ПОНЯТЬ У ШКОЛЯРІВ З ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИМИ ПОРУШЕННЯМИ В УМОВАХ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ - Косенко, Юрій; Король, Олена; Боряк, Оксана; Чобанян, Анна (Information technologies and learning tools, 2025)
У статті обґрунтовано актуальність формування історичних понять у школярів з інтелектуальними порушеннями, проаналізовано наукові джерела в контексті застосування інформаційно-комп’ютерних технологій в спеціальній освіті, висвітлено найважливіші проблеми використання дистанційного формату освіти дітей із порушеннями інтелектуального розвитку. Наголошено на складності опанування такими дітьми алгоритмів роботи з цифровими технологіями, необхідності допомоги батькам і близьким цих дітей під час дистанційного навчання з використанням інтернет-технологій, потребі професійного росту корекційних педагогів та додаткових консультувань батьків, близьких і учнів з інтелектуальними порушеннями. Висвітлено можливості інтерактивного навчального застосунку «Wordwall» у розробленні дидактичних ігор і завдань для учнів з інтелектуальними порушеннями, описано функції цього ресурсу, що дозволяють учителю швидко варіювати вправи, їх видозмінювати (ускладнювати чи спрощувати) залежно від пізнавальних можливостей дітей зазначеної категорії, коригувати розроблені колегами завдання залежно від теми, дидактичних завдань і змістового наповнення уроків чи стилю викладання. Описано інструментарій застосунку «Wordwall», який дозволяє індивідуалізовувати завдання через зміну графіки, шрифту, звуків тощо. Наведено приклади шаблонів тих типів завдань, які є посильним для виконання учнями з інтелектуальними порушеннями та сприяють формуванню історичних понять у цих дітей («Відповідники», «Вікторина», «Анаграма», «Флеш-картки», «Доповніть речення», «Знайдіть відповідність», «Сортування за групами», «Випадкове колесо» та інші). Підкреслено важливість інтерактивного навчального застосунку «Wordwall» у розвитку когнітивних і мовленнєвих навичок, покращенні пам’яті та уваги, підвищенні мотивації до вивчення історії України та збагаченні активного словникового запасу в дітей з інтелектуальними порушеннями. Наголошено на позитивній оцінці застосунку «Wordwall» вчителями історії спеціальних закладів загальної середньої освіти для дітей з порушеннями інтелекту. The article substantiates the relevance of historical concepts formation for schoolchildren with intellectual disabilities, analyzes scientific sources regarding the use of information and computer technologies in special education, and highlights significant challenges in distance learning for children with intellectual developmental disorders. The difficulty of mastering digital technology algorithms by such children is emphasized, as well as the necessity of providing support to their parents and caregivers during online learning using internet technologies. The article also underscores the need for professional development of special education teachers and additional consultations for parents, caregivers, and students with intellectual disabilities. The capabilities of the interactive educational application «Wordwall» in designing educational games and tasks for students with intellectual disabilities are discussed. The functions of this resource, which allow teachers to quickly adapt exercises, modify them (simplify or complicate), depending on the cognitive abilities of children in this category, and adjust tasks developed by colleagues based on the topic, educational objectives, and lesson content or teaching style, are described. The toolkit of the «Wordwall»  application, which enables the customization of tasks through changes in graphics,  fonts, sounds, and more, is detailed. Examples of accessible task templates are provided, such as «Matching Pairs», «Quiz», «Anagram», «Flashcards», «Complete the Sentence», «Find the Match», «Grouping» and «Random Wheel» The article underscores the role of «Wordwall» in enhancing cognitive and language skills, improving memory and attention, boosting motivation to study Ukrainian history, and enriching students’ active vocabulary. History teachers in special education schools positively evaluate the application as an effective tool for working with students with intellectual disabilities.