Теоретичні підходи до визначення поняття «організаційно-економічний механізм» - Bondarenko, Yuliia (Social development & security, 2024)
Мета роботи: є удосконалення поняття організаційно-економічного механізму забезпечення розвитку економіки України. Метод дослідження: аналіз та порівняння, нормативний метод. Результати дослідження: Визначення поняття “організаційно-економічний механізм”. Теоретичні висновки: полягає у формуванні цілісного уявлення про сучасні підходи до формування поняття “організаційно-економічний механізм”, що забезпечує регулювання організаційно-технічних, виробничо-технологічних, фінансово-економічних процесів та відносин з метою забезпечення розвитку економіки держави. Практична цінність дослідження: виявлені деяких помилки і неточності при формуванні поняття “організаційно-економічний механізм”, а саме: 1) не враховують корінні причини здійснення економічної діяльності, такі як бажання задовольнити певні потреби ринку та необхідність урахування конкурентного середовища; 2) не враховують мету, спрямованість цієї послідовності дій і методів на встановлення взаємодії окремих елементів системи; 3) не враховують інструменти досягнення бажаних результатів; 4) підмінюють складові механізму цілями та функціями, що не завжди дозволяє виокремити недоліки в управлінні, з метою розробки заходів щодо їх усунення; 5) обмежують кількість методів, що включають до понятійного апарату; 6) відображають процес забезпечення розвитку економіки і засобів здійснення цього процесу без розкриття терміну “механізм”. Тип статті: теоретичний.