Cкладові інформаційного забезпечення воєнної безпеки держави - Solomitsky, Alexey; Semenenko, Oleg; Fedchenko, Oleksandr; Taran, Olha; Semeniuk, Nataliia (Social development & security, 2021)
У статті на основі результатів аналізу різних підходів та поглядів щодо складових інформаційного забезпечення воєнної безпеки держави та вивчення відповідних джерел запропоновано систематизацію основних складових інформаційного забезпечення воєнної безпеки України. Зокрема, складовими інформаційного забезпечення автори бачать: його мету; завдання; суб’єкти; об’єкти; методи; засоби; інформаційні ресурси та його результати. Завдання, розв’язувані у процесі інформаційного забезпечення, авторами поділяються на зовнішні та внутрішні, залежно від їх спрямованості. Зовнішніми вбачаються: підтримка взаємодії з іншими державами; роз’яснення проведеної політики закордонній громадськості, впливовим міжнародним організаціям, населенню й суспільним інститутам; формування позитивного іміджу держави у світовій суспільній думці; у період підготовки й ведення бойових дій – примус конфліктуючих сторін до припинення воєнних дій; підрив морального духу, волі воєнно-політичного керівництва, військ і населення противника; зниження інтенсивності застосування засобів збройного насильства у воєнному конфлікті. Серед внутрішніх: прогнозування потенційних небезпек і загроз воєнній безпеці, а також розроблення механізму адекватного реагування на них, формування науково-доктринальних основ воєнної політики; виявлення й аналізування інформаційних потреб суб’єктів воєнної політики; збирання, аналізування, оцінювання й моніторинг інформації про внутрішню й зовнішню воєнно-політичну обстановку, інформаційна підтримка процесів ухвалення воєнно-політичних рішень; забезпечення системи управління збройними силами відповідною інформацією тощо. Наведена систематизація основних складових інформаційного забезпечення воєнної безпеки держави дозволить у подальших дослідженнях обґрунтувати завдання, склад і принципи побудови системи інформаційного забезпечення як важливої складової системи забезпечення воєнної безпеки України.