Способи спрощення задачі нелінійного програмування на основі класифікації обмежень - Засядько, А.А. (Sistemi obrobki ìnformacìï, 2020)
В роботі наведені різні способи спрощення задачі нелінійного програмування. Компоненти початкової ЗНП, тобто  її цільова функція і система обмежень розглядаються як частинні критерії в багатокритеріальній постановці ЗНП. Використання скалярної згортки у вигляді нелінійної схеми компромісів у якості класифікатора обмежень дозволяє звести розв’язування складної задачі нелінійного програмування до простішої, тим самим зменшивши обчислювальну складність. В цьому способі спрощення – це не спосіб розв’язання ЗНП, а спосіб спрощення ЗНП великої розмірності в ЗНП малої розмірності, яка вирішується відомими методами.