Аналіз використання сучасних технологій радіозв’язку у збройних силах провідних країн світу - Міщенко, А.О.; Шишацький, А.В.; Бондаренко, Т.В.; Бігун, Н.В.; Ляшенко, Г.Т. (Sistemi obrobki ìnformacìï, 2019)
На початку ведення гібридної війни на Сході України Збройні Сили України були оснащені застарілими засобами зв’язку, які в умовах ведення бойових дій були малоефективними. Так як часу на розробку нової техніки не було, Збройні Сили України було укомплектовано цивільним телекомунікаційним обладнанням, яке непогано себе зарекомендувало, але все ж не відповідало стандартам та вимогам, що висуваються до зразків озброєння та військової техніки. Наприклад, експлуатації засобів зв’язку в важких погодних умовах, можливості протидії засобами радіоелектронної боротьби та радіоелектронної розвідки противника. Незважаючи на ці недоліки, технології передачі даних, що використовують комерційні компанії, знаходять широке застосування в військовій сфері. Під час проведення авторами зазначеного дослідження використані класичні методи наукового пізнання аналізу та синтезу, основні положення теорії зв’язку, теорії сигналів, теорії завадозахищеності та сигнально-кодових конструкцій. В ході проведеного авторами дослідження розглянуто основні технології формування та обробки сигналів, що можуть знайти застосування при розробці та модернізації засобів військового радіозв’язку. Основну увагу в статті приділено аналізу технологій широкосмугового доступу та технологіям, в основу яких покладена робота з складними, складеними та шумоподібними сигналами, оскільки це дасть змогу підвищити завадозахищеність, скритність та безпеку засобів радіозв’язку під час передачі інформації. Отже, перспективним напрямком подальших наукових досліджень авторів слід вважати розробку математичної моделі функціонування засобів військового радіозв’язку під час використання тієї чи іншої технології передачі даних.