Підходи до створення інтелектуальних чат-ботів - Ушакова, І.О. (Sistemi obrobki ìnformacìï, 2019)
Проведений аналіз підходів до створення чат-ботів, розглянутий поточний стан і передумови їх за-требуваності в мережах. Обґрунтована актуальність використання чат-ботів для взаємодії людини і вір-туального середовища. Виконана класифікація чат-ботів за типами користувачів, видами інтерфейсів, методами доступу до бота, призначенням та принципами роботи. Показані переваги чат-ботів зі штучним інтелектом. Розглянуті можливості використання нейронних мереж і технологій оброблення природньої мови для навчання чат-ботів. Побудована модель взаємодії чат-бота з платформою месенджера, яка включає: саму програму-бот, клієнтську платформу до бота та зв'язувальну частину. Проведений аналіз інструментальних засобів для створення чат-ботів (фреймворків, платформ, засобів аналітики), особлива увага приділяється аналізу безкоштовних інструментів. Для врахування контексту діалогу в залежності від ключових слів запропоновано використовувати нейрону мережу Long Short Term Memory з короткою і довгою пам'яттю. Визначені основні етапи створення чат-ботів (визначення вимог, розроблення чат-бота, підключення, аналіз роботи та доопрацювання) і їх зміст. Отримані результати можуть бути використані розробниками для створення чат-ботів зі штучним інтелектом в різних сферах бізнесу та навчання.