İnsan Kaynakları Uygulamaları ile İnovatif İşyeri Davranışları İlişkisinde Örgütsel Destek Algısının Düzenleyici Etkisi - Aral, Rumeysa; Yıldız, Bora (Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü Dergisi, 2025)
Bu araştırmada, insan kaynakları uygulamalarının inovatif işyeri davranışları üzerindeki etkisi ve örgütsel destek algısının bahsedilen ilişki üzerindeki düzenleyici etkisi ele alınmıştır. Araştırmanın modeli ve ilgili hipotezler; örgütsel destek ve sosyal mübadele kuramlarından yararlanılarak geliştirilmiştir. Örneklem kamu veya özel sektörde yer alan işletmelerde çalışan 443 tane beyaz yakalı işgörenden oluşmaktadır. Veriler kolayda örnekleme yöntemiyle toplanmıştır. Araştırma bulgularına göre insan kaynakları uygulamaların ödüllendirme/performans değerlendirme ve örgütsel iletişim yönetimi boyutlarının inovatif işyeri davranışları üzerinde olan etkisi istatistiksel olarak anlamlı ve pozitiftir. Ödüllendirme/performans değerlendirme, örgütsel iletişim yönetimi ve kariyer yönetimi boyutlarının inovatif işyeri davranışları üzerinde olan etkisinde örgütsel destek algısının düzenleyici etkisi analiz edildiğinde, örgütsel iletişim yönetimi ile inovatif işyeri davranışları ilişkisinde örgütsel destek algısının düzenleyici etkisinin istatistiki açıdan anlamlı ve pozitif olduğu saptanmıştır. Buna göre örgütsel destek algısı yüksek olan çalışanlarda örgütsel iletişim inovatif işyeri davranışları ilişkisi daha güçlüdür. Araştırma sonucunda yöneticiler ve gelecek araştırmacılar için çıkarımlar ve önerilerle birlikte araştırmanın sınırlılıkları sunulmuştur.