Адаптивні заходи селективного регулювання агропродовольчих ринків одеського регіону в умовах нестабільності - Нікішина, О. В.; Тараканов, М. Л.; Антонюк, П. О.; Лозова, Т. П. (Ekonomìka harčovoï promislovostì, 2022)
У статті розроблено комплекс адаптивних заходів регулювання розвитку головних агропродово-льчих ринків Одеського регіону (ринків зерна, зернових і хлібних продуктів, м'ясо-молочної, олійно-жирової, плодово-овочевої та сокової продукції) в умовах нестабільності на засадах селективного й від-творювального підходів. Визначено ключові проблеми розвитку стратегічних товарних ринків, обґрунто-вано адаптивні регуляторні заходи, цілеспрямовано зорієнтовані на селективну підтримку базових ланок(«точок» зростання) та формування завершених ланцюгів вартості для нарощування ринкової доданоївартості. Особливу увагу приділено питанням сировинного забезпечення переробних підприємств, від-новленню економічних зв’язків між суб’єктами сировинної та переробної ланок, формуванню багатофун-кціональних кооперативів для первинної доробки й зберігання сировини на ринках з домінуючою част-кою господарств населення, більш об’єктивному перерозподілу доданої вартості між ланками ринковоголанцюга. Наголошено, що в умовах воєнного стану та повоєнного відновлення економіки експорт сиро-винних товарів доцільно здійснювати за залишковим принципом та запровадити обґрунтовані обсягиквот на експорт стратегічних видів продовольства з України. Показано, що реалізація комплексу адапти-вних заходів сприятиме досягненню резильєнтності агропродовольчих ринків, яка, в свою чергу, є ката-лізатором і фундаментом продовольчої безпеки держави та її регіонів.