Особливості реалізації концепції SMART-спеціалізації в Україні - Yemelyanov, Volodymyr; Kozlova, Liudmyla (Public Administration and Regional Development, 2020)
У статті розглянуто особливості реалізації концепції SMART-спеціалізації в Україні, визначено основі проблеми, які відбуваються при спробі запровадити концепцію в практичну діяльність в рамках формування стратегій соціально-економічного розвитку регіонів. Стаття присвячена таким питанням, як зміст та цілі стратегічного управління з урахуванням SMART-спеціалізації, її взаємозв’язок з інноваційною, промисловою та економічною політикою держави, роль органів виконавчої влади центрального та регіонального рівнів при формуванні та реалізації політики стратегічного управління з урахуванням концепції SMART-спеціалізації, зарубіжний досвід  та  можливості його адаптації в нашій країні. Матеріалами для дослідження стали основні наукові праці вітчизняних дослідників та фахівців в сфері вивчення стратегічного управління та SMART-спеціалізацій, а також аналіз загальних проблем, які виникають в практичній діяльності при формуванні стратегій соціально-економічного розвитку регіонів. Серед методів, які були використані в дослідженні, слід зазначити метод системного аналізу, методи порівняння та моделювання ситуацій. В результаті дослідження було систематизовано основні ключові проблеми в реалізації SMART-спеціалізації при формуванні стратегій соціально-економічного розвитку регіону.