Recepcja Etymologii Izydora z Sewilli w Kronice polskiej Mistrza Wincentego i w Komentarzu Jana z Dąbrówki - Chmielewska, Katarzyna (Saeculum Christianum, 2024)
Wśród ogromnej spuścizny literackiej św. Izydora z Sewilli najsłynniejszym dziełem jest Etymologiarum libri XX, pierwsza encyklopedia naukowa zawierająca informacje ze wszystkich dziedzin wiedzy. Dzieło to było najpoczytniejszym po Biblii utworem średniowiecznego Zachodu. Niniejszy artykuł jest próbą odpowiedzi na pytanie, jak najważniejsza encyklopedia wczesnego średniowiecza znajduje odbicie w Komentarzu Jana z Dąbrówki napisanym do Kroniki polskiej Mistrza Wincentego. Przeprowadzona analiza potwierdziła zapożyczenia z Etymologii obecne w Komentarzu Jana. Autor Komentarza wykorzystał monumentalną encyklopedię Izydora jako źródło, z którego może czerpać wiadomości wyjaśniające znaczenie trudniejszych dla czytelnika słów lub pojęć.