АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ФУНКЦІОНУВАННЯ АНТИКОРУПЦІЙНОГО СУДУ: ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ТА ВІТЧИЗНЯНІ РЕАЛІЇ - Yemelyanov, Volodymyr; Antonova, Liudmyla; Ivashova, Ljudmyla (Publìčne upravlìnnâ ta regìonalʹnij rozvitok, 2022)
У статті досліджуються та узагальнюються адміністративно-правові засади функціонування антикорупційного суду у зарубіжних країнах у порівнянні з відповідним досвідом України. Визначено актуальні на сьогодні аргументи на користь створення спеціальних антикорупційних судів та проти цього. Наведено вже усталене загальноприйняте визначення поняття «антикорупційний суд». Наведено варіативність шляхів створення антикорупційних судів та їх функціонування. Визначено чотири основні моделі організаційної структури антикорупційних судів. В якості зарубіжного досвіду розглянуто тематичний досвід створення, проблеми становлення та етапи розвитку антикорупційного суду Філіппін (суд Sandiganbayan), як країни найпершого спеціалізованого антикорупційного суду, та Індонезії (суд Typicor), як країни з однією із найвдаліших на думку дослідників моделлю антикорупційного суду. У порівнянні із зарубіжним досвідом проаналізовано відповідний вітчизняний досвід, а саме, узагальнено описано процес становлення та сучасне становище Вищого антикорупційного суду України. Досліджено основні засади та об’єктивні прорахунки Закону України «Про Вищий антикорупційний суд». Розглянуто питання поліаспектної підготовки суддів Вищого антикорупційного суду України: виділено п’ять основних напрямів даної підготовки. Охарактеризовано позитивні і негативні складові ідеї створення Міжнародного антикорупційного суду (International Anti-Corruption Court – IACC), визначено його головну мету та надзавдання що відповідають сучасному транснаціональному характеру антисоціального явища корупції.