O potrzebie szkolenia archiwistów w zakresie edukacji - Mazur, Hubert; Rosa, Agnieszka (Archiwa, kancelarie, zbiory, 2015)
Działania edukacyjne w polskich archiwach obecne są już od wielu dziesięcioleci. Funkcja edukacyjna archiwów nie jest jednak jeszcze dojrzała i ugruntowana. Popełnianych jest wiele błędów, formy edukacyjne nie spełniają wymogów dydaktycznych. Kształcenie uniwersyteckie archiwistów niemalże zupełnie pomija wyposażanie absolwentów w kompetencje w zakresie prowadzenia działań edukacyjnych. Edukacji w archiwach potrzeba pewnych bodźców, różnorakiej stymulacji, a także szeregu systemowych zmian. Jedną z nich jest wyodrębnienie się środowiska edukatorów ar chiwalnych przez integrację archiwistów zajmujących się tym obszarem aktywności archiwów i stworzenie platformy służącej wymianie doświadczeń i wiedzy o prowadzonych działaniach edukacyjnych oraz budowanie sieci współpracy. W tym celu powołano Forum Edukatorów Archiwalnych, organizację o charakterze niesformalizowanym, obywatelskim i otwartym, która ma być platformą wymiany doświadczeń, miejscem spotkań oferującym integrację i wsparcie, a także formą dokształcania zawodowego archiwistów zajmujących się edukacją.