НАПРЯМИ ФІНАНСОВОГО ВІДТВОРЕННЯ СОЦІАЛЬНОГО КАПІТАЛУ В ГІРНИЧОДОБУВНІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ - Клокар, О. О.; Перевозова, І. В.; Роздобудько, Е. В.; Опаленко, А. М. (Fìnansovo-kreditna dìâlʹnìstʹ: problemi teorìì̈ ta praktiki (Online), 2021)
Анотація. Формування багатовекторної ринкової економіки в Україні, успішна реалізація всіх реформ у цьому напрямі та підвищення добробуту громадян не можливі без ефективної реалізації фінансових складових комплексного відтворення соціального капіталу, насамперед у гірничодобувній промисловості. Проте нестабільна соціально-економічна і політична ситуація у країні істотно загальмувала реалізацію реформ у вищевказаній галузі, що негативно позначилося на її окремих показниках. Ситуація дестабілізує і гальмує соціально-економічний розвиток усіх суб’єктів гірничодобувної промисловості. Тому актуальним питанням на сучасному етапі розвитку цієї галузі є визначення єдиних дієвих засад щодо комплексного відтворення ресурсного потенціалу всіх її суб’єктів господарювання. Предметом дослідження є сукупність методологічних, методичних і практичних напрямів фінансування комплексного відтворення соціального капіталу в гірничодобувній промисловості. Водночас її мета полягає у формуванні та характеристиці напрямів фінансового відтворення соціального капіталу в гірничодобувній промисловості і розробленні заходів їхньої ефективної реалізації. Окрім цього, результати дослідження відображають соціально-економічну сутність категорії «соціальний капітал у гірничодобувній промисловості». Вона трактується як сукупність психологічних, фізіологічних, моральних, етичних, економічних та інших особистих якостей і можливостей кожного працівника гірничодобувної промисловості, які є їхнім основним ресурсом і перевагою в порівнянні з іншими людьми, у процесі їхньої адаптації та ефективної реалізації в певному соціумі (соціальному середовищу) на макро- і мікрорівні. Також установлено, що сфера застосування напрямів фінансового відтворення соціального капіталу в гірничодобувній промисловості і їх поліпшення охоплює окремі рекреаційні напрями з матеріального, морального (психологічного) і соціально-побутового забезпечення працівників цієї галузі. Наукова новизна отриманих результатів полягає у виявленні, обґрунтуванні та аналізі схеми формування напрямів фінансування відтворення соціального капіталу в гірничодобувній промисловості. Також її невід’ємною частиною є характеристика ставлення різних соціально-вікових, статевих і професійних груп населення до фінансування відтворення соціального капіталу в гірничодобувній промисловості окремих регіонів України. Актуальність цього дослідження підтверджує також трансформація соціально-економічних відносин у всіх сферах громадської діяльності держави в контексті його глобалізації. Отримані результати дослідження дозволяють зробити висновки, що вони є основою для вивчення і практичного розв’язання проблеми комплексного відтворення соціального капіталу в гірничодобувній промисловості. Цей підхід передбачає, передусім, формування високого матеріального, соціально-побутового і морального (психологічного) стимулювання фахівців цієї галузі і підвищення їхньої трудової мотивації та якості результатів праці, а також фінансово-господарської діяльності гірничодобувних підприємств. Ключові слова: соціальний капітал, гірничодобувна промисловість, працівник, фінансова складова, матеріальне стимулювання, моральне стимулювання. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 4; бібл.: 10.