ЛОГІКА ПОБУДОВИ НАВЧАЛЬНОГО ЗАНЯТТЯ В МОДУЛІ ДІЯЛЬНОСТІ “УРОК” СИСТЕМИ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ MOODLE - Teliukov, Serhii; Rebrii, Inna (Information technologies and learning tools, 2025)
З метою покращення використання потенціалу модуля діяльності “Урок” системи дистанційного навчання Moodle і, як наслідок, підвищення якості вивчення навчального матеріалу, а також залученості в освітній процес як студентів, так і викладачів, у статті пропонуються способи використання елементів модуля діяльності “Урок” та логічних схем проходження навчального заняття. Запропоновано використовувати елементи модуля діяльності “Урок” односторінковим, багатосторінковим та комбінованим способами (з контрольними питаннями та без них) залежно від форми навчального заняття та його інформаційного змісту. З урахуванням навчальної мети (ознайомлення, доведення інформації, вивчення, контроль знань тощо) запропоновані логічні схеми проходження навчального заняття у вигляді різновидів лінійної, циклічної схеми, а також схеми “пастка”. Визначено основні принципи, рекомендовані до застосування при створенні навчального заняття на основі модуля діяльності “Урок”. Дослідження проводилось шляхом перевірки функціонування схем проходження навчального заняття згідно запропонованої логіки з урахуванням раціонального способу використання елементів модуля діяльності “Урок”. Аналіз результатів дослідження здійснювався в аспекті прогнозованого результату реалізації навчально-мотиваційного ефекту. Надано пропозиції щодо поєднання способів використання елементів модуля діяльності “Урок” та логічних схем проходження навчального заняття. По кожному із варіантів способів та логічних схем запропоновані рекомендації для їх практичного застосування. Також надані практичні вказівки щодо налаштування самого модуля діяльності “Урок” з метою його коректного функціонування та правильної реалізації логіки проходження навчального заняття. Стаття буде корисною як для науково-педагогічних та педагогічних працівників, які вже володіють знаннями та навичками щодо розробки курсів в системі Moodle, так і для тих, хто знаходиться на етапі  опанування  навичок розробки навчальних занять з використанням модуля діяльності “Урок”. In order to enhance the utilization of the potential of the “Lesson” activity module in the Moodle distance learning management system and, consequently, to improve the quality of studying educational material, as well as to increase the engagement of both students and teachers in the educational process, this article proposes ways to use the elements of the “Lesson” activity module and logical structures of the training session. It is suggested to use the elements of the “Lesson” activity module in single-page, multi-page, and combined formats (with and without control questions), depending on the type of lesson and its informational content. Taking into account the educational purpose of the lesson (familiarization, presentation of information, study, knowledge control, etc.), logical structures of the lesson are proposed in the form of various linear and cyclic schemes, as well as a “trap” scheme. The fundamental principles recommended for consideration before creating a training session based on the “Lesson” activity module are identified. The study was conducted by testing the functioning of the training session structures according to the proposed logic, taking into account the optimal way of using the elements of the “Lesson” activity module. The results of the study were analyzed in terms of the expected educational and motivational outcomes. Proposals are made for combining methods of using the elements of the “Lesson” activity module with logical structures of the training session. For each variant of the methods and logical structures, recommendations for practical application are provided. Additionally, practical instructions are given on how to configure the “Lesson” activity module to ensure its correct operation and proper implementation of the training session logic. This article will be useful for academic and teaching staff who are confident in their knowledge and skills in course development within the Moodle system, as well as for those who are seeking to acquire skills in developing training sessions using the “Lesson” activity module.