ТЕХНОЛОГІЯ ОНЛАЙН-УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ІНЖЕНЕРІВ-БУДІВЕЛЬНИКІВ - Okhremenko, Sergey; Kostyuchenko, Mikhail (Information technologies and learning tools, 2025)
У статті розглянуті економічні показники невідповідності професійної освіти та сучасних педагогічних технологій (ПТ) вимогам ринку праці. Вперше запропоновано принципово нову педагогічну технологію (ПТ) формування професійної компетентності (ПрК) в умовах масової професійної освіти, з використанням вимірюваних індикаторів ПрК для кожної особи. Це досягається шляхом онлайн-управління виконанням учнями системи декомпозованих завдань у командах проєктів. Основною новизною ПТ є впровадження онлайн-управління саморегульованим розвитком ПрК, що забезпечує ефективну персоніфіковану освіту. Це включає: стратегічну мотивацію учнів до успішної кар’єри через просування на ринку праці за допомогою онлайн-сайту з реєстрацією е-профілів та е-портфоліо; організацію роботи в командах проєктів; персоніфіковане планування навчання, орієнтуючись на виконання дидактично декомпозованих професійних завдань, а не за традиційними дисциплінами; організацію навчання в командах проєктів за допомогою підпрограм веб-платформи: «управління завданнями» для контролю процесу навчання, «справи» для комунікації учнів та викладачів, CRM-систем для ефективного управління взаємовідносинами; забезпечення навчального процесу, структурованого за етапами освоєння завдань. піринговий та онлайн-контроль результатів навчання учнів; використання методів вимірювання онлайн-індикаторів ПрК за метричними шкалами та освітніми об’єктивними даними, що дозволяє оцінювати результативність освіти не тільки за враженнями викладачів, але й за реальними вимірюваними показниками. Обґрунтовано відповідність ПТ її ключовим атрибутам: наявності чіткої концепції, вимірюваних показників досягнення результатів, методів фіксації та критеріїв оцінки результатів, системи завдань та етапів їх виконання, керованості навчанням через онлайн-менеджмент, алгоритмів організації освітнього процесу, результативності та ефективності. Доведено, що ПТ має високі показники: якості (відповідність вимогам ринку праці та особистості), результативності (досягнення запланованого рівня ПрК кожною особою) та ефективності (досягнення високої якості освіти з мінімальними витратами ресурсів і часу викладачів). The article considers economic indicators of the discrepancy between vocational education and modern pedagogical technologies (PT) and the requirements of the labor market. For the first time, a fundamentally new pedagogical technology (PT) for the formation of professional competence (PC) in the conditions of mass vocational education is proposed, using measurable indicators of PC for each person. This is achieved through online management of students' implementation of a system of decomposed tasks in project teams. The main novelty of PT is the implementation of online management of self-regulated development of PC, which provides effective personalized education. This includes: strategic motivation of students for a successful career through advancement in the labor market using an online site with registration of e-profiles and e-portfolios, organization of work in project teams; personalized planning of training, focusing on the implementation of didactically decomposed professional tasks, and not on traditional disciplines; organization of training in project teams using web platform subroutines: “task management” for controlling the learning process, “cases” for communication  between students and teachers, CRM systems for effective relationship management; information support for the educational process, structured by stages of task mastery; peer and online control of student learning outcomes; using methods for measuring online indicators of the PRC using metric scales and educational objective data, which allows assessing the effectiveness of education not only by teachers’ impressions, but also by real measurable indicators.The correspondence of the PT to its key attributes is substantiated: the presence of a clear concept, measurable indicators of achieving results, methods of fixing and criteria for evaluating results, a system of tasks and stages of their implementation, controllability of learning through online management, algorithms for organizing the educational process, effectiveness and efficiency. It has been proven that PT has high indicators of: quality (compliance with the requirements of the labor market and the individual), effectiveness (achievement of the planned level of PrK by each person) and efficiency (achievement of high quality education with minimal expenditure of resources and time of teachers).