Artzibarko aldaera deitu izanaren inguruan (eta 9 – Aditzaz zerbait Elkanoko aldaerarekiko erkaketan) - Artola Kortajarena, Koldo (Fontes linguae vasconum, 2019)
Lan honen izenburu generikoarekin zerikusia duten saio hauei bukaera emateko, azken honetan aditzaren gaia ukitu dugu, eta egin egin dugu ez bakarrik indikatibo, ahalera, subjuntibo eta agintera deritzen moduei dagozkien adizkiak ekarriz, zenbait aditzen era sintetikoak ere bai baizik, guztiak ere Artzibarko eta Elkanoko aldaerei egokituak, eta, jakina, behin ezagutuz gero, haien artean erkatzeko adinakoak izan ditugun neurrian. Urraulgoitiko Adoain herrixkako erak, gainerakoetatik ezberdintzen dira maiz, datu-ekarlea zenbait urtetan Lapurdi aldean egoniko fraide predikariak, bere eskuizkribuetan, eskualde honetako mintzamoldearen eragina agerian utzi zuenez. Hala eta guztiz ere, datuok ekarri eta gainerakoen ondoan aurkeztu nahi izanditugu, hauekiko zein neurritan datozen bat eta zeinetan ez ikusteko.