Emakume militanteak literaturan: euskal eta Ipar Irlandako gatazken arteko zubiak eraikitzen - Azpeitia Anta, Lorea (Fontes linguae vasconum, 2025)
Artikulu honetan euskal gatazka armatuan militatutako emakumeen genero-irudikapen literarioak aztertuko dira, Ipar Irlandako gatazka armatuan ekintzaile izandako emakumeen irudikapen literarioen analisiak aintzat harturik, gatazken arteko zubiak eraikiz. Literatur Kritika Feministaz eta Narratologiaz baliatuz, bi eleberri aztertuko dira: Uxue Alberdiren Jenisjoplin (2017) eta Itxaro Bordaren Susmaezinak (2019). Laburbilduz, horietan diskurtso eta praxi feministen zantzurik atzeman bada ere, bi eleberrietan estereotipo patriarkalak erreproduzitu dira, femme fatalearena nagusiki, eta horrek erakusten du IRAko emakume militanteen irudikapenen azterketek adierazi dutena gurean ere betetzen dela.