Erroibarko aldaeraren inguruan (3 – Hego Erroibarko azpialdaera. Bigarren erdia) - Artola Kortajarena, Koldo (Fontes linguae vasconum, 2016)
Honen aurreko saioan Hego Erroibarko hiru herritan –Erro, Orondritz eta Esnotz– inoiz bildu genituen euskarazko lekukotasunak hona ekarri genituen moduan, oraingo honetan esparru bereko beste bostetan –Gurbizar, Urniza, Loizu, Larraingoa eta Ardaitz– grabaturikoen berri eman dugu. Jakina denez, Bonaparte printzeak taxutu zuen maparen arabera, herri hauetako guztietako euskarak, gehi Erroibar bereko iparraldean eta Esteribarko herririk gehientsuenetan mintzatu denarekin, Erroko aldaera osatzen zuten.