Az Interpol és a 21. század kihívásai - Morris, Tim (Belügyi Szemle, 2023)
Aim: INTERPOL has undergone a series of reforms in the past 8–9 years. Whilst improving the transparency and accountability of the organisation, the areas of finance, technology, the CCF and diversity of the senior executive require further reform. The article aims to further explore why these issues should be a priority for INTERPOL in the short term.Methodology: The article reviews recent INTERPOL news releases and outcomes of recent General Assembly resolutions to further develop the case for further reforms of INTERPOL activities. A review of material generated by NGO’s and other interested parties is also included.Findings: INTERPOL faces unprecedented challenges in a complex global environment. To successfully navigate this complexity, INTERPOL will need addressing three vital areas of operation. First, INTERPOL will need to restructure its budget and secure increased permanent funding to enable the renewal of its information technology infrastructure. Second, it needs to reform the CCF as a vital enabler for the continued issuance of red notices. Third, INTERPOL will have to address these shortcomings in its senior executive diversity.Value: A more comprehensive understanding of the issues that INTERPOL currently faces will ultimately assist policy makers. The understanding of the inherent weakness in the INTERPOL budget structures will assist governments to consider alternative funding models. Similarly, INTERPOL is required to be at the forefront of developing world leading information solutions to law enforcement including border agencies. Lastly, INTERPOL requires the support of all 195 member countries to continue to have international legitimacy in key policy forums. Senior executive representationconstitutes a vital component. Cél: Az Interpol az elmúlt 8–9 évben számos reformon ment keresztül. Miközben a szervezet átláthatósága és elszámoltathatósága javult, a pénzügyek, a technológia, az Interpol ügyeit ellenőrző független bizottság (CCF) és a felső vezetők sokszínűsége további reformokat igényel. A cikk célja, hogy megvizsgálja, miért kell az Interpolnak ezeket a kérdéseket rövid távon prioritásként kezelni.Módszertan: A cikk áttekinti az Interpol közelmúltbeli sajtóközleményeit és közgyűlési határozatainak eredményeit, hogy továbbfejlessze a szervezet tevékenységeinek további reformjait. A cikk a nem kormányzati szervezetek és más érdekelt felek által készített anyagok áttekintését is tartalmazza.Megállapítások: Az Interpolnak példátlan kihívásokkal kell szembenéznie egy összetett globális környezetben. Ahhoz, hogy ebben a komplexitásban sikeresen eligazodjon, három létfontosságú működési területtel kell foglalkoznia. Először is át kell alakítania költségvetését és biztosítani kell a megnövelt állandó finanszírozást, hogy lehetővé tegye informatikai infrastruktúrájának megújítását. Másodszor, meg kell reformálnia a CCF-et, amely a vörös értesítések folyamatos kibocsátásának létfontosságú eszköze. Harmadszor, a szervezetnek foglalkoznia kell a vezetői sokféleségben mutatkozó hiányosságokkal.Érték: Az Interpol jelenlegi problémáinak átfogóbb megértése végső soron segíteni fogja a politikai döntéshozókat. A szervezet költségvetési struktúráiban rejlő gyengeségek megértése segíti a kormányokat az alternatív finanszírozási modellek mérlegelésében. Az Interpolnak élen kell járnia a bűnüldöző szervek, köztük a határőrizeti szervek számára nyújtott világelső információs megoldások kifejlesztésében. Végezetül a szervezetnek mind a 195 tagország támogatására szüksége van ahhoz, hogy továbbra is nemzetközi legitimitással rendelkezzen a kulcsfontosságú politikai fórumokon. A felsővezetői képviselet létfontosságú elem.