Salbatore Mitxelenaren Erri bat guruzbidean. Teatro kodean idatzitako erbesteko pentsamolde existentzialista baten erretratu soziologiko-teologiko-politikoa - Gereñu Odriozola, Idoia (Revista de lengua y literatura catalana, gallega y vasca, 2023)
Erretratu bat da Erri bat guruzbidean antzezlan literarioa, autoreak irakurtzeko soilik idatzi zuena hasieran, eta gero Confixus izenburupean oholtza gainerako beste bertsio bat duena. Erretratu bat den heinean, 1936ko gerra garaian eta jarraian erbestean bizitako barne gatazkak kontatzen ditu; bai autorearenak, baita euskal gizarteko kristau esparru zabal batenak ere. Gataz-ka horien erretratua teatro kodean idatzi zuen Mitxelenak, bizitzaren gordina adierazteko antzerkia antzerkiaren barruan eraikiz, datu historikoak emanaz eta existentzialismoa kristautasunarekin uztartuz.