Premis literaris valencians a obra inèdita: dualitats (home-dona, origen, edat) en l’autor model de narrativa adulta - Escandell, Dari (Revista de lengua y literatura catalana, gallega y vasca, 2023)
Aquest article audita tots els premis literaris a obra inèdita, en la modalitat de narrativa adulta en català, convocats des del País Valencià al llarg de l’última dècada completa (2011-2020). Més enllà de similituds o dissemblances constatades entre aquest reguitzell de certàmens, la nòmina de noveŀles premiades al si d’aquest paradigmàtic circuit cultural perfila un arquetip si fa no fa definit d’autor habitualment guardonat. A aquest efecte, s’avalua la concatenació de valors mostrals per sexe i per origen geogràfic dels escriptors distingits, tot contrastant-ho amb indicadors anàlegs com la relació d’agraciats amb els principals premis literaris en llengua pròpia de la resta de territoris catalanoparlants dins d’aquesta mateixa seqüència temporal o amb l’encreuament de dades d’altres paràmetres també afins, com ara la concessió de premis a obra publicada. De resultes de tot plegat s’infereix l’existència d’un cànon nominal geolocalitzat a partir dels qui n’han rebut diversos, circumstància altrament previsible atesa la procedència consemblant del gruix d’originals aspirants. Fet i fet, s’escenifica el panorama idiosincràtic d’uns certàmens literaris que traspuen, per virtut o per defecte, una aura de territorialitat marcadament particular o genuïna.