A felderítés új innovatív lehetőségei: pilóta nélküli légijárművek - Horváth, Koppány; Pálfy, Gábor; Szabó, Hedvig (Belügyi Szemle, 2025)
Aim: The study examines how to keep pace with technological advancements in detection and how to involve the scientific community in the development and integration of innovative solutions into everyday practice. Methodology: The research showcases the potential of UAV technology in national security operations through the practical example of the innovation collaboration between the Széchenyi István University and the Scientific Innovation Forum of Civil National Security Services. Findings: The study finds that an innovation strategy and collaboration with the scientific community are crucial in reconnaissance. The application of UAV technology offers advantages, including speed, cost-effectiveness, safety, and environmental friendliness. However, the technology's application may also pose risks, such as limited operational time, weather sensitivity, and cybersecurity challenges. Value: The study demonstrates the results of innovation collaboration through a practical example. Furthermore, it contributes to a better understanding of the application of drone technology in reconnaissance. Cél: A tanulmány vizsgálja, hogyan lehet lépést tartani a technológiai fejlődéssel a felderítésben, valamint hogyan lehet a tudományos közösséget bevonni az innovatív megoldások fejlesztésébe és a mindennapi gyakorlatba való beépítésébe. Módszertan: A kutatás a Széchenyi István Egyetem és a Polgári Nemzetbiztonsági Szolgálatok Tudományos Innovációs Fóruma közötti együttműködés gyakorlati példáján keresztül mutatja be a pilóta nélküli légijárművek (UAV) sajátos felhasználási lehetőségét a nemzetbiztonsági szervek tevékenységében. Megállapítások: Az innovációs stratégia és a tudományos közösséggel való együttműködés kulcsfontosságú a felderítésben. Az UAV technológia alkalmazása előnyökkel jár, beleértve a gyorsaságot, a költséghatékonyságot, a biztonságot és a környezetkímélő működést. A technológia alkalmazása kockázatokkal is járhat, így figyelembe kell venni a korlátozott üzemidőt, időjárásérzékenységet és a kiberbiztonsági kihívásokat. Érték: A tanulmány gyakorlati példán keresztül mutatja be az innovációs együttműködés eredményeit, továbbá hozzájárul az UAV technológia felderítésben való alkalmazásának jobb megértéséhez.