Kütahya’da Kolera Salgını ve Etkileri (1911) - Acer, Zabit (History studies : international journal of history, 2025)
Salgın hastalıklar tarihin her döneminde insanları oldukça derinden etkilemişler ve milyonlarca kişinin ölmesine neden olmuştur. Temizliğe dikkat edilmemesi, mikroplu suların içilmesi ve hijyen koşullarının sağlanmaması gibi pek çok nedenler salgın hastalıkların ortaya çıkmasına ve yayılmasına sebep olmuştur. Salgın hastalıklardan olan kolera 1817 yılında Hindistan’da Ganj Nehri sahilinde ortaya çıktıktan sonra Hintli hacılar ve askeri faaliyetlerle kısa sürede tüm dünyaya yayılarak kökleşip kalmıştır. Pek çok kez pandemi yapan koleradan Osmanlı Devleti de etkilenmiştir. 1911 yılında kolera Kütahya’da ortaya çıktığı zaman başlangıçta yerel doktorlar tarafından mevsim hastalığı olarak adlandırılmışsa da daha sonra İstanbul’dan gönderilen doktorlar bu hastalığın kolera olduğu tespitini yapmıştır. 1911 yılı başlarından itibaren Kütahya’ya bağlı olan yerlerde kolera olmasına rağmen, kışın şiddeti ve halkın cehaleti nedeniyle hastalık o zaman duyulmayarak tedbir alınmamıştır. Kolera oldukça tehlikeli bir vaziyet alınca köylüler hükümete başvurmak zorunda kalmıştır. Bu çalışmanın amacı 1911 yılında Kütahya’da koleranın nasıl ortaya çıktığını, koleraya karşı alınan tedbirleri ve ölümleri Osmanlı arşiv belgeleri, dönemin basını ve diğer çalışmalardan istifade ederek ortaya koymaktır.