Віктор Даниленко. В. І. Вернадський. Простір життя і думки. – К.: Академперіодика, 2019. – 352 с - Мельничук, Олег (Naukovì zapiski. Serìâ: Ìstorìâ (Vìnnicʹkij deržavnij pedagogìčnij unìversitet ìmenì Mihajla Kocûbinsʹkogo), 2021)
The article reviews the monograph by the famous Ukrainian scientist Viktor Danylenko, devoted to the study of the life and activity of a prominent Ukrainian and Russian scientist, philosopher and thinker, public and political figure Volodymyr Ivanovych Vernadskyi. Based on the study of a wide source base and available special literature, the author tries to show the world-famous scientist not as a supporter of political ideals, but a man who lived by science, which served the true ideals of mankind. At the same time, the author points out both the exceptional integrity of his personality and its complexity and contradictions. В статье прорецензировано монографию известного украинского ученого Виктора Даниленко, посвященную исследованию жизни и деятельности выдающегося украинского и российского ученого-естествоиспытателя, философа и мыслителя, общественно-политического деятеля Владимира Ивановича Вернадского. На основе изучения широкой источниковой базы и имеющейся специальной литературы автор пытается показать всемирно известного ученого не как сторонника политических идеалов, а человека, жившего наукой, которая служила настоящим идеалам человечества. При этом автор указывает одновременно как исключительную целостность его личности, так и ее сложность и противоречивость. У статті прорецензовано монографію відомого українського вченого Віктора Даниленка, присвячену дослідженню життя та діяльності видатного українського і російського вченого-природознавця, філософа і мислителя, громадсько-політичного діяча Володимира Івановича Вернадського. На основі вивчення широкої джерельної бази та наявної спеціальної літератури автор намагається показати всесвітньо відомого вченого не як прихильника політичних ідеалів, а людини, що жила наукою, яка служила справжнім ідеалам людства. Водночас автор вказує як на виключну цілісність його особистості, так і її складність та суперечливість.