Архітектура сучасного навчального посібника для вищої школи: від ідеї до реалізації - Заболотний, Володимир; Мисліцька, Наталія (Математика, інформатика, фізика: наука та освіта, 2024)
This article deals with the problems of designing a textbook for higher school of the new format. Based on the analysis of works on the theory of the textbook describes the structural components of textbook - text and extra-textual components, their functions and new approaches to their design for a new paradigm of higher education. The basic requirements for the design of the text component benefits, namely compliance with general didactic principles, specific features of the discipline - taking into account the characteristics of the text (logical presentation of materials, complexity and difficulty of the text style).It described in detail the structure of the components extra-textual components. A new format of textbook is benefits - a printed version with hyperlinks as thumbnails (the variant extra-textual komonenta), which are activated in its electronic counterpart is multimedia support different levels of interactivity for the effective organization of learning activities of students. В даній статті розглянуті проблеми проєктування навчального посібника для вищої школи нового формату. На основі аналізу праць з теорії навчальної книги описано структурні компоненти посібника - текст і позатекстові компоненти, їх функції та нові підходи до їх проектування у зв’язку з новою парадигмою вищої освіти. Розглянуто основні вимоги до конструювання текстової компоненти посібника, зокрема дотримання загальнодидактичних принципів, специфіки навчальної дисципліни, врахування характеристик тексту (логічність викладу матеріалу, складність і трудність тексту, стиль). Детально описано структуру позатекстової компоненти посібника. Запропоновано новий формат посібника  - друкований варіант з гіперпосиланнями у вигляді піктограм (введений нами різновид позатекстової компоненти), які є активними в  його електронному аналогу і є мультимедійним супроводом різного рівня інтерактивності для ефективної організації навчальної діяльності студентів.