ОРГАНІЗАЦІЙНО-ФУНКЦІОНАЛЬНІ ТА ЗМІСТОВНІ ЗАСАДИ ПІДГОТОВКИ ПЕРСОНАЛУ ПРИКОРДОННИХ ВІДОМСТВ ПРОВІДНИХ КРАЇН НАТО ТА ЄС - ФІГУРА, Олег; ТОРІЧНИЙ, Олександр; ПАНІБРАТ, Ірина (Zbirnyk naukovykh prat͡s︡ʹ Nat͡s︡ionalʹnoï akademiï Derzhavnoï prykordonnoï sluzhby Ukraïny. Serii͡a︡: pedahohichni nauky, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз систем підготовки кадрів прикордонних відомств провідних країн НАТО та Європейського Союзу. Встановлено відсутність уніфікованої організаційної моделі та стандартизованих підходів до освітньо-професійної підготовки прикордонників у цих державах, що зумовлює значну варіативність їхніх систем. Досліджено організаційно-функціональні та змістовні засади систем підготовки персоналу, що застосовуються в країнах євроатлантичного простору. Особливу увагу приділено аналізу впливу національних безпекових політик на архітектоніку освітнього процесу та механізмам взаємодії національних систем з ініціативами ЄС (FRONTEX) та НАТО. На основі проведеного аналізу окреслено можливості адаптації кращих євроатлантичних практик у контексті вдосконалення національної системи підготовки прикордонних фахівців. Результати дослідження мають практичне значення для розробки рекомендацій щодо підвищення ефективності підготовки кадрів прикордонних відомств у відповідь на сучасні безпекові виклики. У статті наголошується, що аналіз систем підготовки персоналу прикордонних відомств країн-членів НАТО та ЄС виявив низку позитивних елементів, які можуть бути адаптовані та імплементовані в систему підготовки Державної прикордонної служби України (ДПСУ). До цих ключових елементів віднесено: уніфіковану програму підготовки (на прикладі FRONTEX), що забезпечує єдині стандарти та взаєморозуміння під час спільних операцій; централізовану систему підготовки, що сприяє формуванню спільних цінностей та стандартів; практико-орієнтований підхід, який включає симуляції та рольові ігри для набуття реалістичних навичок; широке використання сучасних технологій (комп’ютерні технології, дистанційне навчання) для підвищення ефективності та доступності освіти; а також акцент на фізичній та психологічній підготовці, що розвиває витривалість, стресостійкість та вміння приймати рішення в екстремальних умовах. Упровадження цих елементів може суттєво підвищити ефективність і якість підготовки офіцерського складу ДПСУ, а також забезпечити її відповідність сучасним безпековим викликам. The article presents a comprehensive analysis of the personnel training systems of border guard agencies in leading NATO and European Union countries. It identifies the absence of a unified organizational model and standardized approaches to the educational and professional training of border guards in these states, resulting in significant variability among their systems. The organizational-functional and substantive principles of personnel training systems applied in Euro-Atlantic countries are examined. Special attention is given to analyzing the impact of national security policies on the architecture of the educational process and the mechanisms of interaction between national systems and EU (FRONTEX) and NATO initiatives. Based on the analysis, possibilities for adapting the best Euro-Atlantic practices in the context of improving the national border specialist training system are outlined. The research findings have practical significance for developing recommendations to enhance the efficiency of personnel training in border agencies in response to contemporary security challenges. The article emphasizes that the analysis of personneltraining systems in NATO and EU member countries revealed several positive elements that could be adapted and implemented in the training system of the State Border Guard Service of Ukraine (SBGSU). The key elements include: a unified training program (exemplified by FRONTEX), which ensures common standards and mutual understanding during joint operations; a centralized training system that fosters the development of shared values and standards; a practice-oriented approach incorporating simulations and role-playing to acquire realistic skills; extensive use of modern technologies (computer technologies, distance learning) to enhance the efficiency and accessibility of education; as well as an emphasis on physical and psychological training that develops endurance, stress resilience and decision-making skills in extreme conditions. The implementation of these elements can significantly improve the effectiveness and quality of the training of the officer corps of the State Border Guard Service of Ukraine (SBGSU) and ensure its compliance with modern security challenges.